Spartathlon

Waarom de Spartathlon?

Spartathlon is de klassieker van het ultralopen.

Voor mij is het de ultraloop die je als eerste gedaan moet hebben, als je er klaar voor bent. Natuurlijk zijn er andere langere, kortere en misschien zelfs mooiere, maar dit is gewoon je van het!

Vraag het aan diegene die het gedaan hebben, hun antwoord: Eerst de Sparthatlon en dan een van de andere! Dit is een wedstrijd die 2500 jaar geleden een heel andere betekenis had, heroïek en historie, samen gevat in een wedstrijd! Bovendien hebben de Grieken deze loop nog steeds hoog aangeschreven staan. De regering, bevolking iedere Griek kent hem en steunt hem.  Alle plaatsen waar je doorheen komt zijn ze laaiend enthousiast en zorgen echt goed voor alle lopers.

Het is een loop waar iedere deelnemer een held is of je nu 1 of laatste wordt, sport verbroederd hier meer dan waar dan ook.

Wat, waar en hoeveel km. is het.

Het is een hardloop wedstrijd naar het verhaal van de Griekse koerier, Pheiddipides, hij liep, ongeveer 440 jaar voor Christus, van Athene naar Sparta en deed daar 2 dagen over. De boodschap werd afgegeven aan koning Leonidas en was dat de Grieken de Perzen overwonnen hadden. Ook gaat de legende dat hij daarna weer terugliep, deze wedstrijd is er ook!

In 1982 was er een Britt, John Foden, die dit verhaal, legende, eens ging bestuderen met als resultaat dat er in 1983 een groep Engelse atleten het ging proberen. De route werd gereconstrueerd en als limiet hadden ze 36 uur gehanteerd. Het resultaat was de oprichting van de International Spartathlon association en vanaf toen is er ieder jaar een georganiseerd, alleen naar Sparta uiteraard.

Er mogen 390 deelnemers, wereldwijd, aan mee doen. Hiervan zijn er 5 Nederlanders, ik dus ook in 2017!

Om mee te mogen doen moet je aan een aantal eisen voldoen, begrijpelijk toch. Ben je 20% beter dan de eisen, zit je er bij, mits de limiet per land nog niet is behaald, anders wordt je ingeloot.

Dat je mee mag en kunt doen is daarom al heel wat.

De wedstrijd zelf is op de laatste vrijdag van september en start om 07:00 voor het Acropolis in Athene, midden in de spits. Dit geeft bij de Griekse bestuurders dan best wel wat irritatie, verkeer wordt gewoon stilgezet tot de atleten de stad uit zijn. Het is rond die tijd vaak nog 30 graden in die streken. Als de nacht valt en je gaat de Sangaspas op, 1200 meter + en onverhard, kan de temperatuur flink onderuitgaan.

word vervolgd!