Voeding

Sponsor Power 2 sports, producten Qwin, Peptiplus en Powerbar.

Weer een aantal producten besteld en super tevreden over.

Vooral de Qwin pepti en hydrogel door elkaar gaat er lekker in, dit in combinatie met de sportdrank bevalt mij prima. Bij echte lange wedstrijden moet ik toch vast voedsel voor het lege gevoel. Dit kan van alles zijn waar ik zin in heb. Als herstel is drank en voeding op mijn leeftijd nog belangrijker geworden. Ik probeer achteraf altijd fruit en of soep als eerste. Ook voor een wedstrijd is voeding belangrijker geworden, dit is goed te doen met normale voeding. Veel groente, fruit afgewisseld met normale kost. Het enige waar ik op let is vet, dit beperk ik  tot zoveel mogelijk plantaardig. Alcohol nuttig ik eigenlijk bijna nooit, maar soms mag je ook wel eens wat natuurlijk, het moet wel leuk blijven

Het proefpakket van Qwin dat ik had gekregen bestond uit peptigel en iso pro gel.

Ik had er een paar meegenomen om te proberen, maar dat beviel zo goed dat ik er spijt van had dat er niet meer  meegenomen had. Super spul zeg, kun je zonder water in nemen. Wat zijn ze goed bevallen, die peptigel is wel wat sterker van smaak maar niet moeilijk weg te krijgen. Wat mij ook opviel was dat ik na de wedstrijd geen kramp kreeg en ’s nachts ook niet, dit had ik bijna altijd.

Onderzoek Hogeschool Arnhem Nijmegen.

De ConsuMeRun-studie is een onderzoek vanuit de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen naar vocht- en voedingsinname bij ultraduurmarathonlopers. Hierbij wordt onderzocht of er een relatie bestaat tussen vocht- en voedingsinname, maagdarmklachten en prestatie.

Dit hield in dat ik ’s morgens om 03:05 mijzelf nuchter moest melden voor, bloedafname, wegen en lengte te meten. Ik krijg ook een temperatuurcapsule, die ik moet innemen, met een meetband om mijn middel. Deze meet constant mijn kerntemperatuur en wordt na afloop weer via de normale uitgang eruit gebonjourd. Alle voeding en drank die ik meenam is gewogen en gelabeld en wordt onderweg door een observator opgeschreven met tijd en labelnummer, alle lege producten zijn weer ingeleverd. De  kleine sanitaire stops, onderweg, zijn ook allemaal in een speciaal zakje gedaan en meegenomen. Onderweg werd elke 15 km een aantal vragen gesteld met betrekking tot maag, darm klachten en het gevoel van zwaarte in de wedstrijd.  Na afloop, als eerste, is alles opnieuw gewogen, genoteerd, weer bloed afgenomen en wegen. Diverse vragenlijst ingevuld. Hoop er voordelen uit te halen, want ik ben altijd even misselijk en heb een beetje last van gasvorming na de finish.  Langs twee kanten begint er van alles te bulken dan.

Zodra er dingen bekend zijn komt er een vervolg op

Als ultraloper kom je er niet onderuit ” voedingssupplementen”.

In principe kun je bijna altijd alles af met gewone en gezonde voeding, maar soms is dat net niet genoeg.

Het nadeel bij mij is tweeledig, leeftijd en de afstanden.

Nu ik op weg ben naar de Spartathlon komt daar een belangrijke factor bij “warmte”.

Met normale en gezonde voeding kom ik tot ongeveer 85% van mijn behoeftes aan wat ik nodig heb. Ik merkte dat na een training, ik tot een volgende training, niet voldoende hersteld was. Dat merk je aan van alles en moet je goed luisteren naar wat je lichaam je verteld. Zo ben ik begonnen met de simpele supplementen, zoals eiwitten, vitamine ’s en mineralen.

OP weg naar Sparta heb ik onderweg geen gelegenheid om even op mijn gemak te eten en lekker te laten verteren, ook het drinken zal anders moeten.

Vandaar dat ik contact heb gezocht met een sportvoeding deskundige en deze gaat voor mij kijken wat ik nodig heb. Ik ga waarschijnlijk, lees veel korting op producten, een mooie sponsor hebben voor het traject naar Sparta en tijdens de trainingen.

Ik weet dat ik meer moet drinken tijdens de lange wedstrijden en ga hier hard op trainen, ook moet ik, tijdens de wedstrijd, constanter koolhydraten eten.

Ga in mijn voeding over op de gezondere vetten, advacado en vis bv.

Wat gebruikte ik zo al tijdens mijn lange wedstrijden?

Goodie’s, fruithapje voor kinderen gepureerd.

Energy gel.

Peperkoek.

Krentenbol.

Wit broodje met jam.

Gedroogde stukjes fruit.

Drank, meestal hypotone sportdrank.

Na een ultra, of lange training neem ik altijd binnen een half uur:

Yoghurt met, fruit in de zomer vers in de winter gedroogd, eiwitten, dadels, honing  en Brinta.

Word vervolgd!