Texel 2022

Wat ik met de Zestig van Texel heb, is dat ik daar na in 2011 de 60 deed de 120 lopers zag en dacht, “ dat wil ik ook eens doen”.
Dus bedank ik Silvia omdat die mij meegenomen had naar Texel toen.

Als je de 120 wilt lopen is er een kwalificatie eis, 100 km binnen 09:30 en zo op meer ultralopen een limiet. Daarom is het startveld beperkt en altijd sterk.
Dit jaar was het een ijzersterke groep lopers, de elite van België en Nederland.

De wedstrijd:

Om 4:35 worden we losgelaten om eerst bijna 2 rondjes over de wielerbaan te lopen en gaan we bij het Stayokay de weg op naar de Hoge berg! Ik doe lekker rustig en loop alleen zonder begeleiding van een fietser. Het is heerlijk lopen, beetje fris nog en wat wind tegen maar genieten van de stilte en de lampjes voor me. Na een km of 20 wordt het langzaam licht en zie ik een prachtig stukje maan rood kleuren! Het lopen gaat prima, net een beetje warm aan het worden nu. De vuurtoren schiet voorbij en zo loop ik op het fietspad richting de Slufter, waar we de duin over moeten en een km. of 5 door het natuurgebied lopen tussen de pik zwarte koeien met jong, prachtig. Na dit stukje genieten ga ik de eerste keer het strand op en zie een loper voor me die ik langzaam inhaal, nu al denk ik we zitten op de marathon ongeveer. Bij de strand afgang heb ik hem en laat me door het los zand lekker gewoon naar beneden vallen (lopend natuurlijk) dit vind ik geweldig. Het strand lag er goed bij, opkomend water dus straks nog minder plek om te lopen. Nu het bos door om bij Jan Ayeslag weer het strand op te gaan, dit stuk is het echte werk, 5 km los zand en dan bedoel ik ook echt los zand ook bij de strand afgang.

Dat was echt een pittige denk ik en dat krijgen we dadelijk, over 10 km, weer.
Bij de pont staat mijn vrouw met een verse voorraad en na de aanvulling en een kus ga ik weer terug na dat leuke strand, dik 60 km nu. Het is al een stukje minder leuk als net nu dat strand, toch wel zwaar nou! Maar ook hier komt weer een eind aan en kan ik lekker op de weg weer tempo maken het bos in. Er staan 2 mannen van de organisatie en die sturen me een zandpad op, andere route als de eerste ronde denk ik, na een paar km kom ik op een weg en staat er niks meer! Ik kijk op mijn horloge, route stond erin en zie dat ik er flink naast zit. Een auto stopt en de bestuurster zegt dat ik verkeerd ga en vraagt of ik mee wil rijden. Nee zeg ik en denk een heel arsenaal aan scheldwoorden! Maar ook nu komt het goed, de bestuurster heeft de organisatie op de hoogte gesteld en ik zit weer op het parcours. Op na het laatste stuk strand, die afgang van nu in dat losse zand gaat echt niet hardlopend nu, maar eenmaal boven en weer naar benden wel natuurlijk. Nu is het 5 km strand, smal druk mensen met loslopende honden, niet zo leuk om tussen te hardlopen. Ook hier komt weer een eind aan en na de strandafgang weer op naar de Slufter! Hier liggen de koeien nu midden op het pad en gaan niet aan de kant! Ondertussen komen de eerste 60 lopers mij voorbij en gaan we de duin weer over het fietspad op richting de vuurtoren, km 90 ongeveer. Het wordt nu lekker warm, windje mee en ik krijg het nu wel zwaar. Na het fietspad langs de vuurtoren richting Cocks dorp en dan de buitendijk op, hier is het erg druk met fietsers met dit prachtige weer. Dan maken we een slingertje lang een molen over een paadje van een meter breed, dit is oppassen want de coördinatie is toch wel iets minder nu. Op naar Oosterend, een dorp waar niks te doen is en alleen maar lastige klinkertjes liggen vind ik, wel een heel oud dorpje en mooi alleen nu even niet! Op naar de laatste km! Het valt mij nu op dat er nog weinig 60 km lopers mij voorbij zijn gekomen! Lopen zij nu langzaam of ik hard! Ik besluit, doe ik normaal niet gauw, op mijn horloge te kijken om te zien hoe lang ik al bezig ben, precies 10 uur! Tien uur, dan moet ik het halen binnen elf uur, alleen hoeveel km is het van hieraf nog? Vanaf Oudeschild is het nog 5, dus schat

ik een km of 10! Dat wordt echt aan de gang blijven, dus mee met een 60 loper en ja daar is Oudeschild en ik zie het bord 5 km! Nog even de Hoge Berg op, echt hoog na 117 km! Dan de hoek om en op naar de finish! De laatste 600 meter zijn naar beneden en je ziet de finish en de klok niet. Pas 50 meter voor de finish zie ik de klok! 10:47 is mijn officiële tijd. Wat ben ik hier blij mee, nooit gedacht dat me dat nog zou lukken, 2013 dnf, 2015 11:02 en in 2017 11:27! Trainer Tonio weer bedankt, jij maakt de schema’s en ze werken nog steeds!

Het was weer een prachtig ultraweekend op Texel met na afloop de Skuumkoppe die goed smaakte!

Nu staat er op D.U.V.statistik de uitslag met naar leeftijd geraseerde tijden! Erg interessant!!

De tijd naar leeftijd gerelateerd is 08:59:35 dat is de snelste tijd ooit gelopen daar! kan niet waar zijn toch.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *